« takaisin

Ulkomainen yritys ja lähetetyt työntekijät

Ulkomainen_yritys_ja_lähetetyt_työntekijät.jpgRakennusalalla työntekijät liikkuvat ahkeraan tahtiin eri maiden välillä. Latvialainen rakennusmies saattaa lähteä matkatavaroiden kanssa kotikylästään kohti Suomea, päätyen lopulta rakennustyömaalle esimerkiksi Espooseen. Täysin esteetön työmiehen tie halki maiden ei kuitenkaan ole, sillä työntekijöiden lähettämiseen ja ulkomaisten yritysten työskentelyyn Suomessa liittyy omat koukeronsa.

Lähetetyn työntekijän todistus

Tilaajavastuulain selvitysvelvollisuus ja velvoitteet koskevat suomalaisten yritysten lisäksi myös Suomessa työskenteleviä ulkomaisia yrityksiä. Kun yrityksen työntekijät tulevat tekemään tilapäisesti töitä Suomeen, on kaikilla lähetetyillä työntekijöillä oltava lähetetyn työntekijän todistus eli A1- tai E101-todistus. Lähetetyn työntekijän todistuksen tulee kattaa koko työskentelyaika Suomessa.

Jos työntekijälle ei saada lähetetyn työntekijän todistuksia tai työkomennusta ei voida enää tulkita tilapäiseksi, työntekijöille pitää hoitaa sosiaaliturva Suomesta ottamalla heille TyEL-vakuutukset suomalaisesta eläkevakuutusyhtiöstä ja tapaturmavakuutukset suomalaisesta vahinkovakuutusyhtiöstä.

Ennakkoilmoitus työntekijöiden lähettämisestä

Ennen kuin ulkomailta lähetetty työntekijä tulee Suomeen töihin, pitää hänestä tehdä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Vuonna 2017 voimaan astuneen ilmoitusvelvollisuuden mukaan Suomeen työntekijöitä lähettävän yrityksen on siis ilmoitettava kaikki heidän kauttaan Suomeen saapuvat työntekijät.

Vaikka työntekijän lähettämistä koskeva ilmoitusvelvollisuus koskee vain lähettävää yritystä, tulee päätoteuttajan ja rakennuttajan varmistaa, että työmaalle saapuvasta lähetetystä työntekijästä on todellakin tehty ilmoitus. Ilman varmistusta ja ilmoituksen lähettämistä lähetetty työntekijä ei saa aloittaa työskentelyä työmaalla. Ellin postauksesta Lähetetty työntekijä - päätoteuttajan ja rakennuttajan velvollisuudet voit myös lukea yksityiskohtaisemmin lähetettyihin työntekijöihin liittyvistä velvoitteista. 

Mikäli työntekijöiden työrupeaman kesto Suomessa on yli 10 vuorokautta, on yrityksen asetettava itselleen myös Suomessa edustaja, jonka on oltava työntekijän ja viranomaisten tavoitettavissa koko lähettämisen ajan. Vaikka edustajan asettaminen on työntekijän lähettävän yrityksen tehtävä, tulee tilaajan edellyttää sopimusta tehdessään, että ulkomainen yritys asettaa työntekijöille edustajan.

Haluatko tietää enemmän lähetetyistä työntekijöistä tai ulkomaisen yrityksen vastuista Suomessa? Kurkkaa siinä tapauksessa aiempi blogipostauksemme aiheesta:

Lähetetyt työntekijät: opas aloittelijalle


Lue lisää aiheesta