« takaisin

Tiesitkö jo nämä asiat urakkaraportoinnista?

Urakkarapaportointi_kuva-1

Verotusmenettelylaki edellyttää, että rakennustyömailta ilmoitetaan Verohallinnolle tietoja urakoista ja työntekijöistä. Tätä osaa verotusmenettelylaista kutsutaan myös rakennusalan tiedonantovelvollisuudeksi. Rakennusalan tiedonantovelvollisuus edellyttää urakka- ja työntekijätietojen ilmoittamista Verohallinnolle säännöllisesti.

Urakkaraportointi on tarkkaa puuhaa

Jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä Verohallinnolle kuukausittain verotusmenettelylain edellyttämä urakkaraportointi. Raportointi tehdään 15 000 euron raja-arvon ylittävistä sopimuksista. Urakkaraporteilla raportoidaan kuukauden toteutuneen laskutuksen tietoja. Kuukauden toteutunut laskutus tarkoittaa summaa niistä laskuista, jotka tilaaja on merkinnyt kyseisen kuukauden osalta kirjanpitoonsa raportoitavalta sopimukselta.

Urakkaraporteilla näkyvistä summista voit lukea tarkemmin täältä.

Moka urakkaraportissa – mitäs nyt?

Kaikille meille sattuu mokia, myös urakkaraportoinnissa. Maito ei kuitenkaan ole vielä maassa – voit lähettää korjausraportin eli saman kuukauden ja työmaan raportin uudelleen korjattuna. Korjausraportti korvaa edellisen vastaavan raportin, eli sen jälkeen virhe myös Verohallinnon näkökulmasta korjattu. Korjausraportin pitää sisältää kaikki kyseisen kuukauden korjatut tiedot, myös ne, jotka olivat koko ajan oikein. Tämän jälkeen raportti lähetetään kokonaisuudessaan uudelleen samaa reittiä pitkin kuin alkuperäinenkin raportti.

Työmaarekisteri urakkaraportoinnin apuna

Urakkaraportoinnin laadukkaasti hoitamiseen on useita konsteja. Voit tehdä urakkaraportin kätevästi Työmaarekisterissä, johon kerätään keskitetysti työmaan tietoja koko työmaan elinkaaren aikana. Työmaarekisteristä tiedot välitetään eteenpäin Verohallinnolle.

Huolehdi siis ajoissa rakennustyömaan tietojen keräämisestä ja ilmoittamisesta, niin vältyt ikäviltä seuraamuksilta. Kunkin kuukauden tiedot on ilmoitettava viimeistään kohdekuukautta toisena seuraavan kuukauden 5. päivänä. Ja muista, että raportoidut tiedot on arkistoitava työmaan päättymisen jälkeen kuudeksi vuodeksi. Raportointipäivästä voit lukea tarkemmin täältä.

Urakkaraportointi vs. työntekijäraportointi

Urakkaraportoinnin lisäksi jokaiselta työmaalta on tehtävä Verohallinnolle kuukausittain työntekijäraportointia. Työntekijäraportoinnista on vastuussa työmaan päätoteuttaja, jolla on vastuu myös työmaiden turvallisuudesta. Myös päätoteuttajan pitää muistaa tehdä oma urakkaraportointinsa, mutta muiden kuin päätoteuttajan ei tarvitse huolehtia työntekijäraportin lähettämisestä.

Haluatko lukea lisää rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta? Lataa siinä tapauksessa tämä opas:

Opas tiedonantovelvollisuudesta

 


Lue lisää aiheesta