« takaisin

Etätyöt palmujen katveessa tuovat vapautta, mutta myös vastuuta

27.4.2018

Etätyöt palmujen katveessa tuovat vapautta, mutta myös vastuutaVastuu Groupin yksi peruspilareista on luottamus. Käytännössä luottamus näkyy arjessamme muun muassa vapautena valita, mistä käsin ja milloin teemme töitä. Pääasia meillä on aina ollut, että työt tulevat tehdyksi, tekipä niitä sitten toimistolla tai etänä kotoa. Niinpä pakkasin huhtikuun loppupuolella läppärini matkalaukkuun (sellaiseen hienoon vihreään Luotettava Kumppani -matkalaukkuun), ja suuntasin viikoksi etätöihin Portugaliin. Uudenlainen etätyötilanne herätti paljon ajatuksia, joita olen koonnut tähän postaukseen.

Etätyö on suurta vapautta, mutta se on samalla myös suurta vastuun ottamista omasta tekemisestään. Miten työn tekeminen luonnistuu, kun kukaan ei ole vahtimassa olan yli, että mitä teet vai teetkö mitään? Ehkä olisi vain mukavaa lorvia koko päivä, käyttää aika sometteluun ja nettishoppailuun tai kirmata rannalle ottamaan aurinkoa. Mutta kun tietyt hommat on kuitenkin saatava tehdyksi tietyssä aikataulussa, on tärkeää opetella johtamaan itseään. Taitava ja vastuuntuntoinen itsensä johtaja ymmärtää, että laiskottelu kostautuisi kuitenkin jossakin vaiheessa, joten on parempi hoitaa työt ennen huvia.

Etelässä aurinko häikäisee näyttöä – ja muita etätyön haasteita

Se, että etätyöt olisivat vain kotitöiden tekemiseen tuhlautuva hukkapäivä, on mielestäni täyttä legendaa. Havaintojeni mukaan etätyöpäivät ovat jopa tavanomaista keskittyneempiä, tehokkaampia ja ehkä jopa hieman liiankin omistettuja pelkkään työntekoon. Olen huomannut, että kun töitä saa tehdä koko päivän ilman jatkuvia keskeytyksiä, vaipuu helposti syvään flow-tilaan ja näpyttelee tietokonetta koko päivän liiankin intensiivisesti tauotuksen unohtaen. Vaikka työtehot ovatkin tapissa, ei tämä tietenkään ole kovin hyvä juttu, sillä liian pitkään paikallaan jököttäminen ja näytön tuijottaminen ei ole hyväksi silmille eikä muullekaan kropalle. Ylös pitäisi nousta etäpäivänäkin vähintään tunnin välein, mieluummin useamminkin.

Etätyöskentelyn huonoksi puoleksi kuulee mainittavan usein myös sen, että kotitoimistolta puuttuvat vakiintuneet arjen rutiinit, jotka auttavat keskittymään ja orientoitumaan työn tekemiseen. Itse olen kehittänyt myös kotitoimistolle omat rutiinini, jotka auttavat potkaisemaan päivän käyntiin. Aloitankin etäaamuni aina somekatsauksella ja ämpärillisellä vihreää teetä.

Toki nämä rutiinini rikkoutuivat täysin, kun teinkin töitä uudessa ympäristössä. Hotellin parvekkeella auringossa makoilu töitä tehden kuulostaa ihanalta, mutta aiheutti itseasiassa pieniä arjen haasteita. Suurimpana näistä ehkä se, että kirkkaassa auringossa aurinkolasit päässä ei läppärin näytöstä saa juuri mitään selvää, vaikka säätäisi näytön kirkkauden napajäätiköt sulattavalle kirkkaudelle. Hotellin kalusteista on myös hivenen haastavaa rakennella kovinkaan ergonomista työpistettä, joten hyvää työskentelyasentoa hakiessa vierähti tovi, jos toinenkin.

Uusi ympäristö – uutta inspiraatiota

Toisaalta uusi ympäristö auttaa ajattelemaan asioita uusista näkökulmista. Kun etäisyyttä toimiston ja kodin arjen rutiineihin on noin 5000 kilometriä, saa kummasti perspektiiviä asioihin ja ajatukset soljuvat raikkaammin. Kun vielä Atlantin valtameren valtavat aallot pauhaavat etätoimiston taustamusiikkina, alkaa luovuus kukkimaan ja runosuoni pulputtamaan aivan uudella tavalla.

Vaikka lähestymme kovaa vauhtia 2020-lukua, löytyy vieläkin organisaatioita, joissa etätyö on joko täysin pois suljettu vaihtoehto tai sitä säännellään hyvin tiukasti. Kokemukseni etätyön tehokkuudesta ja luovuudesta saa kysymään: miksi ihmeessä? Luottamus saa aikaan hyviä asioita. Kun työntekijöilleen antaa liekaa ja luottaa hommien hoituvan sukkelaan myös kotoa käsin, saattavat he saada aikaan odottamattomia asioita. Toki etätöihin pätee sama asia kuin organisaation toimintaan muutenkin: tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä, joita jokainen työntekijä sitoutuu noudattamaan, myös silloin kun kukaan ei ole katsomassa. Kirmatkaamme kaikki siis etätöihin!

 

Tuulan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta