31.03.2017

Esimies vai ei?

Tilaajavastuulla on viimeisen vuoden aikana otettu käyttöön organisaatiomalli, jossa ei ole keskijohtoa, esimiehiä eikä alaisia. On vain itseohjautuvia tiimejä, ja sitten niitä entisiä johtoryhmän jäseniä ja ”osastojen esimiehiä”. Itse lukeudun ainakin jossain määrin viimeksi mainittuihin, vaikka en virallisesti koskaan esimies ollutkaan.

Mutta mitä sitten olen, jos en ole johtaja, esimies tai alainen, enkä varsinaisesti minkään operatiivisen työnkään suorittaja? Tätä kysymystä olen pohtinut usein, erityisesti silloin, kun olen käytännössä kohdannut tilanteita, jotka perinteisessä organisaatiossa hoitaisi esimies. Tarvitaanko edelleen jonkinlaista esimiehen muotoa vai katoaako esimiehen rooli kokonaan?

Lue lisää
30.03.2017

Tervetuloa uudelle yritystilille!

Millainen matka on palveluiden uudistaminen? Kuinka kauan kestää uuden, helppokäyttöisemmän ja tietoturvallisemman palvelualustan luominen? Molempiin kysymyksiin vastaus on samankaltainen: Ensimmäiseen voi sanoa, että matka on pitkä ja sen aikana sattuu ja tapahtuu. Toiseen voi sanoa, että matka kestää vuosia. Kevään aikana olemme kuitenkin saavuttamassa matkamme ensimmäistä välietappia: uuden yritystilinäkymän julkaisua.

Lue lisää
28.03.2017

Yritystilin uusi ilme

Kevät tuo mukanaan uudistuksia Tilaajavastuun palveluihin. Polkaisemme keväällä käyntiin matkan, jonka päätyttyä palvelumme ovat entistä parempia, helppokäyttöisempiä ja tietoturvallisempia. Matka on pitkä, ja sen loppu häämöttää vuodessa 2018. Matkan varrella siirrämme palvelumme uudelle palvelualustalle, tuomme palveluihimme uusia toiminnallisuuksia ja päivitämme niiden ulkoasua. Ensimmäisessä vaiheessa julkaisemme uuden yritystilinäkymän ja uudistamme sisäänkirjautumista: voit vastedes kirjautua kaikkiin palveluihimme yhdestä sisäänkirjautumisikkunasta.

Lue lisää
23.03.2017

Hellä kohtelu on Valttia!

Omistamme nykyään useampia erilaisia sirutekniikkaa sisältäviä kortteja ja käytämme niitä lähes jokaisena päivänä: on matkakorttia, pankkikorttia, kulkukortteja ja muuta kivaa, joka helpottaa päivittäistä asiointiamme. Välillä tulee eteen tilanteita, jos kortti ei yhtäkkiä toimikaan. Ostokset jäävät kaupan kassalle, kun maksuväline kiukuttelee ja bussipysäkille kertyy mittava jono, kun kaivat bussin ovella kolikoita taskustasi matkakorttisi tiltattua.

Lue lisää
22.03.2017

Työkavereiden avun merkityksestä

Jo työhaastattelussa tunsin, että Tilaajavastuu on erityinen työpaikka. Ihastuin heti suureen vapauteen ja vastuuseen. Olin aiemmin työskennellyt isommissa organisaatioissa, ja pienen organisaation edut tulivat ilmi heti ensimmäisinä työviikkoina. Me-henki oli Tilaajavastuulla aivan erilainen kuin muualla. Kävimme koko porukka yhdessä lounaalla ja yhden ongelmat olivat kaikkien ongelmia, hyvässä mielessä. Meillä ei ole koskaan ollut kiveen hakattuja sääntöjä, vaan täällä luotetaan ihmisten omaan järkeen ja sydämeen.

Lue lisää
17.03.2017

Rehelliset yritykset kirittävät reilua kilpailua!

 

Rakennustyömaiden ilmoitusmenettelystä on vähitellen tullut arkipäivää. Kiinteistö- ja rakennusalan historian suurin ponnistus reilun kilpailun puolesta on vähitellen sulautunut rutiineihin, ja nyt onkin hyvä aika katsoa, mitä tällä massiivisella operaatiolla on saatu aikaiseksi.

Lue lisää
16.03.2017

Matkalla paremmaksi organisaatioksi


Olemme työporukkana osallistuneet Suomen parhaat työpaikat -tutkimukseen useamman vuoden ajan. Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksen toteuttaa Great Place to Work Institute Finland, joka on kansainvälinen tutkimus-, konsultointi- ja koulutusyritys. Great Place to Work® auttaa organisaatioita kehittämään kulttuuriaan sekä luomaan ja ylläpitämään hyviä työpaikkoja.

Lue lisää
14.03.2017

Luotettava Kumppani -status Työmaarekisterissä

Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Näin tilaaja varmistaa, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja eläkemaksut. Luotettava Kumppani -palvelu kerää yrityksen tilaajavastuutiedot yhdeksi raportiksi ja tiedoista tehdään kokonaistulkinta, joka kertoo, jos yrityksen tiedoissa on puutteita tai selvitettävää.

Olemme tehneet Työmaarekisteriin päivityksen, jonka myötä palvelussa on nähtävillä Luotettava Kumppani -yritysten tilaajavastuuraporttien status. Tämä toiminnallisuus tuo työmaarekisterikäyttäjille lisätietoa omista toimittajayrityksistä ja auttaa tilaajaa näkemään yhdessä näkymässä kaikkien sopimuskumppaneidensa tilaajavastuutietojen tilanteen.

Lue lisää
09.03.2017

Miten tilaajavastuulakia valvotaan?

Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Näin tilaaja varmistaa, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja eläkemaksut. Tilaajan on myös säilytettävä selvitykset vähintään kaksi vuotta sopimuksen päättymisestä. Lain tavoitteena on torjua haittoja, joita yrityksille ja yhteiskunnalle aiheutuu harmaasta taloudesta ja epäterveestä kilpailusta.

Tilaajavastuulain toteutumista valvoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Etelä-Suomen aluehallintoviraston vastuulla on lain valvonta koko Suomen alueella, ja tarkastuksia tehdäänkin vuosittain koko maassa. Tässä kirjoituksessa kerron tilaajavastuutarkastusten tuloksista Aluehallintoviraston Tilaajavastuuvalvonta 2016 -raportin pohjalta.

Lue lisää
08.03.2017

Miksi meillä ei ole perinteistä HR:ää?

HR tulee sanoista Human Resources. Termin suora käännös on siis ihmisresurssit. Toisin sanoen ihminen mielletään perinteisessä johtamisessa ja johtamiskirjallisuudessa resurssiksi, joka pitää laittaa tuottamaan. Tämä ajatusmaailma sopi hyvin sodanjälkeiseen teolliseen aikakauteen, jolloin ihmisresurssit omin käsin rakensivat uudelleen tuhoutuneet talot ja sillat.

Mutta mitä käykään, kun tällä samalla ihmisresurssiajattelulla johdetaan ihmisiä nykypäivän jälkiteollisessa yhteiskunnassa? Nykypäivänä työ, jota varten tuo johtamistyyli luotiin, on hävinnyt. Ihmisiltä toimistoissa odotetaan muutakin kuin fyysisiä suoritteita, verta, hikeä ja kyyneleitä. Ylhäältä alaspäin johtamalla saat työntekijän varmasti kantamaan paketin pisteestä A pisteeseen B, mutta et mitään muuta.

Lue lisää
02.03.2017

Mitä euroja urakkaraportoit?

Jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain verotusmenettelylain edellyttämää urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät 15 000 euron raja-arvon. Urakkaraporteilla pyörii mukana kahdenlaisia rahasummia: urakkasumma kokonaisuudessaan sekä raportointikuukauden toteutuneen laskutuksen summa. Mitä nuo summat kertovat, mistä ne tulevat ja mitä niihin saa laittaa?

Lue lisää
01.03.2017

Työkaveri kiitoksella elää

Vuosi tai pari sitten sain sähköpostin. Ei mitään erikoista, mutta kuitenkin täsmälleen sen, mitä tarvitsin. Kävelin suoraan viestin lähettäjän työhuoneeseen kiittämään ajoissa tulleesta ja täsmällisestä viestistä. Huoneessa istui kaksi vakavaa miestä, jotka molemmat pysähtyivät kuuntelemaan. Kiitokseni jälkeen toinen katsoi minua kulmiensa alta. "Oliko tuo sarkasmia?" Vakuutin olevani ihan tosissani ja oikeasti ilahtunut. Toinen miehistä – viestin lähettäjä – kääntyi rauhassa takaisin työnsä pariin ja totesi kuin ohimennen "kyllä tuo ainakin minun päiväni pelasti".

Lue lisää

Pysy aina ajan tasalla ja tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Suosituimmat kirjoitukset

Viimeisimmät kirjoitukset