« takaisin

Työntekijäraportin tyypilliset kompastuskivet

työntekijäraportointi_kompastuskivet.jpgVerotusmenettelylaki edellyttää, että yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajat ilmoittavat Verohallinnolle työmaan työntekijätiedot kuukausittain. Eilisessä kirjoituksessa perehdyimme urakkaraportoinnin saloihin, ja nyt valotamme työntekijäraporteilla olevia tyypillisiä ongelmatilanteita sekä ratkaisuja niihin.

Rakennustyömaiden haamutyöntekijät, osa 1

Ei näin: Työntekijäraportille merkitään kaikki työntekijät, joilla on voimassaoleva kulkulupa työmaalle kyseisenä kuukautena, välittämättä siitä, onko työntekijä todellisuudessa edes käynyt työmaalla.

Vaan näin: Työntekijäraportille merkitään vain ne työntekijät, jotka ovat työskennelleet työmaalla kyseisenä kuukautena. Työskentely voidaan todeta helposti esim. työmaalla olevan läsnäololuettelon avulla tai sähköisen kulunvalvontajärjestelmän avulla, jos sellainen on käytössä.

Rakennustyömaiden haamutyöntekijät, osa 2

Ei näin: Työntekijäraportilta puuttuu osa rakennustyömaalla toimivista yrityksistä ja niiden työntekijöistä, tai sillä ilmoitetaan vain päätoteuttajan omat työntekijät.

Vaan näin: Työntekijäraportille merkitään kaikki työntekijät, jotka ovat työskennelleet työmaalla kyseisenä kuukautena. Raportointivelvollisuus ulottuu myös rakennuttajan sekä sivu-urakoitsijoiden työntekijöihin, ja koskee muutenkin kaikkia työmaalla toimivia yrityksiä ja näiden työntekijöitä sekä ammatinharjoittajia.

Joitain tietoja puuttuu – vai puuttuuko sittenkään?

Ei näin: Päätoteuttaja ei ole varma, onko jokainen urakoitsija ilmoittanut kaikki työntekijänsä, joten työntekijäraportille merkitään urakoitsijan tietoihin varmuuden vuoksi tieto ”osa työntekijätiedoista puuttuu”.

Vaan näin: ”Osa työntekijätiedoista puuttuu” merkitään raportille vain silloin, kun on varmaa, että urakoitsijalta on ollut rakennustyömaalla myös työntekijä tai työntekijöitä, joilta ei saatu tiedoksi kaikkia raportointia varten tarvittavia tietoja. ”Kaikki työntekijätiedot puuttuvat” merkitään vain silloin, kun urakoitsija ei toimita yhdestäkään työntekijästään kaikkia raportointia varten tarvittavia tietoja. Varmuuden vuoksi tehdyt tietoja puuttuu -ilmoitukset aiheuttavat ylimääräistä selvitystyötä sekä Verohallinnolle, urakoitsijalle että päätoteuttajalle.

Ammatinharjoittajien yllättävät palkkatyöt

Ei näin: Urakoitsija tilaa osan työstään yksityiseltä ammatinharjoittajalta, joka tekee työn oman yrityksensä kautta. Työntekijäraportille merkitään ammatinharjoittajan työnantajaksi häneltä työn tilannut urakoitsija.

Vaan näin: Jokaisen työntekijän ja yksityisen ammatinharjoittajan työnantajaksi merkitään juuri se yritys, jonka nimissä henkilö todellisuudessa työskentelee. Yksityisillä ammatinharjoittajilla työnantajaksi merkitään siis ammatinharjoittajan oma yritys. Sama pätee myös vuokratyöntekijöihin – heidän työnantajakseen merkitään vuokratyön toimittanut yritys, ja työntekijäraportille vuokratyön käyttäjäyrityksen tietoihin se yritys, joka on tilannut työntekijät vuokratyöyritykseltä.

Kaipaatko kertausta tiedonantovelvoitteen taustalla olevasta verotusmenettelylaista? Lataa ilmainen oppaamme oheisesta linkistä:

Lataa opas työturvallisuus-, veronumero- ja verotusmenettelylaista 


Lue lisää aiheesta