11.05.2017

Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden ABC

Kesän korvalla myös rakentaminen kiihtyy. Yhden rakennustyömaan valmistuminen vaatii monen osapuolen yhteistyötä sekä paljon keskinäisiä sopimuksia, ilmoituksia ja muita hallinnollisia töitä. Verotusmenettelylaki edellyttää, että rakennustyömailta ilmoitetaan Verohallinnolle tietoja urakoista ja työntekijöistä. Tätä osaa verotusmenettelylaista kutsutaan myös rakennusalan tiedonantovelvollisuudeksi.

Lue lisää
02.03.2017

Mitä euroja urakkaraportoit?

Jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain verotusmenettelylain edellyttämää urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät 15 000 euron raja-arvon. Urakkaraporteilla pyörii mukana kahdenlaisia rahasummia: urakkasumma kokonaisuudessaan sekä raportointikuukauden toteutuneen laskutuksen summa. Mitä nuo summat kertovat, mistä ne tulevat ja mitä niihin saa laittaa?

Lue lisää
23.02.2017

Urakkaraportointi Työmaarekisteristä

Verotusmenettelylaki edellyttää, että jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät ilman arvonlisäveroa 15 000 euron raja-arvon. Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden hoitamiseen on useita konsteja, joista yksi on Työmaarekisteri-palvelu, johon voit kerätä keskitetysti työmaan tietoja ja välittää ne eteenpäin Verohallinnolle. Syöttäessäsi tietoja ja summia Työmaarekisteriin olet saattanut pohtia, mitä Työmaarekisteristä lähettämäsi urakkaraportin eurotiedot oikeasti kertovat ja milloin on voi raportoida pelkkää nollaa.

Lue lisää
02.02.2017

Uudistuksia Työmaarekisteriin

Viime kuukausina kehittäjämme ovat paiskineet töitä hartiavoimin palveluidemme parantamisen parissa. Kova työ on tuottanut hedelmää, ja iloksemme olemme voineet tuoda Työmaarekisteri-palveluun lukuisia sen käyttöä helpottavia päivityksiä sekä kokonaan uusia ominaisuuksia. Nyt minulla onkin ilo kirjoittaa lyhyt yhteenveto siitä, miten olemme uudistaneet Työmaarekisteriä viime kuukausina.

Lue lisää
26.01.2017

Korjausraportoinnin ABC

Rakennustyömailta lähetetään kuukausittain Verohallinnolle verotusmenettelylain edellyttämiä urakka- ja työntekijäraportteja. Välillä käy niin, että raporttien, työmaiden, sopimusten tai työntekijöiden tietoihin tulee muutoksia raportin lähettämisen jälkeen, eivätkä raportilla olleet tiedot enää pidäkään paikkaansa. Milloin raportista sitten tarvitsee lähettää korjausraportti?

Korjausraportti tarkoittaa saman kuukauden ja työmaan uudelleen lähetettyä raporttia. Korjausraportti korvaa edellisen vastaavan raportin. Korjausraportin pitää sisältää kaikki kyseisen kuukauden korjatut tiedot: korjaa virheelliset tiedot, lisää puuttuneet tiedot tai poista ylimääräiset tiedot ja lähetä raportti kokonaisuudessaan uudelleen. Lähetä korjausraportti samaa reittiä pitkin kuin alkuperäinenkin raportti.

Lue lisää
24.11.2016

Vinkkejä Työmaarekisterin tehokkaaseen käyttöön

Verotusmenettelylain mukainen rakennusalan tiedonantovelvollisuus toi mukanaan lisää hallinnollista työtä rakennustyön tilaajille sekä yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajille. Rakennusalan tiedonantovelvollisuus edellyttää, että tilaajat ja päätoteuttajat raportoivat Verohallinnolle kuukausittain rakennustyömaan urakka- ja työntekijätietoja.

Työmaarekisteri-palvelumme on työkalu, jolla tätä tiedonantovelvoitetta voi helpottaa. Työmaarekisteri toimii rakennustyömaan yhteisenä tietovarastona ja arkistona. Jotta saat palvelusta kaiken hyödyn irti, ota huomioon nämä vinkit!

Lue lisää
22.11.2016

Työmaarekisteri tiedonantovelvollisuutta helpottamassa

Rakennusalalle tuli uusia velvoitteita vuonna 2014, kun voimaan astui verotusmenettelylaissa oleva rakennusalan tiedonantovelvollisuus. Tiedonantovelvollisuus edellyttää rakennustyön tilaajia ja päätoteuttajia ilmoittamaan Verohallinnolle kuukausittain rakennustyömaan urakka- ja työntekijätietoja. 

Velvoitteiden hoitamisessa on olennaista tiedostaa oma roolinsa rakennustyömaalla, koska tiedonantovelvoite kohdistuu vain rakennustyön tilaajiin ja yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajiin

Tiedonantovelvoitteen hoitamista voi myös helpottaa erilaisten työkalujen, kuten Työmaarekisterin, avulla!

Lue lisää
04.11.2016

Työntekijäraportin tyypilliset kompastuskivet

Verotusmenettelylaki edellyttää, että yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajat ilmoittavat Verohallinnolle työmaan työntekijätiedot kuukausittain. Eilisessä kirjoituksessa perehdyimme urakkaraportoinnin saloihin, ja nyt valotamme työntekijäraporteilla olevia tyypillisiä ongelmatilanteita sekä ratkaisuja niihin.

Lue lisää
03.11.2016

Urakkaraportin tyypilliset kompastuskivet

Verotusmenettelylaki edellyttää, että rakennustyön tilaajat ilmoittavat Verohallinnolle urakka- ja laskutietoja. Tilaajan ilmoitusvelvollisuus koskee urakoita, joiden veroton arvo on yli 15 000 euroa. Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden mukainen raportointi aiheuttaa myös usein päänvaivaa - älä huoli, et ole sen kanssa yksin!

Koostimme tähän postaukseen virheitä, joita Verohallinto on tyypillisimmin kohdannut saamissaan urakkaraporteissa. Voit tarkistaa listamme avulla, ovatko nämä asiat kohdallaan raporteissasi - näin sinulla on yksi huoli vähemmän!

Lue lisää
18.10.2016

Työmaa-avain ja miten sen saa


Onko rakennusurakka alkamassa ja työntekijät jo kolkuttelemassa työmaan portilla? Sopimukset allekirjoitettuina ja muutkin paperityöt kunnossa? Mitä vielä pitikään hoitaa... Ainiin, se rakennusalan tiedonantovelvollisuuden edellyttämä raportointi Verohallinnolle!

Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden aiheuttamaa hallinnollista kuormaa voit keventää Työmaarekisterin avulla - sen avulla voit helpottaa myös tiedonkeruuta ja arkistointia. Työmaarekisteri luo jokaiselle sinne perustetulle työmaalle oman Työmaa-avaimen, joka helpottaa tietojen keräämistä yhden ja saman tunnisteen alle sekä toimii työmaan yksilöivänä tunnisteena.

Lue lisää

Pysy aina ajan tasalla ja tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Suosituimmat kirjoitukset

Viimeisimmät kirjoitukset