« takaisin

Olemme itseohjautuvia, mutta mitä se meille merkitsee?

14.11.2018

Olemme itseohjautuvia, mutta mitä se meille merkitseeMeillä Vastuu Groupilla on noudatettu itseohjautuvuutta jo jonkin aikaa. Kuten varmasti kaikissa itseohjautuvassa organisaatiossa, on myös meillä ollut organisaatiomuutoksen ja itseohjautuvuuden suhteen kasvukipumme. Koska jokaisen ihmisen itseohjautuvuus on erilaista, päätimme kysyä tilaajavastuulaisilta, mitä itseohjautuvuus meille tarkoittaa.

Itseohjautuvuus tuo mukanaan vastuun ja vapauden

Monelle meistä itseohjautuvuus tarkoittaa vapautta ja vastuuta priorisoida työtehtävänsä itsenäisesti. ”Minulle itseohjautuvuus on sitä, että vapaus on vastuuta.” Yksin itseohjautuvuudessa ei kuitenkaan tarvitse jäädä, vaan itseohjautuvuus tarkoittaa myös sitä, että ”osaan itse pyytää apua enkä jää yksin haastavien työtehtävien tai tilanteiden kanssa.” "Itseohjautuvuus tarkoittaa lupaa ja myös velvollisuutta ottaa selvää omaan työtehtävään kuuluvista asioista, kytkeä muita kollegoita työskentelyyn ja tuottaa jokin lopputulos."

Konkreettisimmillaan vapaus itseohjautuvuudessa tarkoittaa sitä, että työt voi tehdä paikasta riippumatta. Vapaa-aikaa ei tarvitse viettää ruuhkassa istuen, kun oman työaikansa voi määritellä halutessaan omien aikataulujensa mukaan. ”Voin tehdä halutessani etätyötä. Tai määritellä työaikani oman aikatauluni mukaan niin, ettei välttämättä tarvitse istua turhaan ruuhkissa, kun voi tulla myöhemminkin töihin ja olla sitten myöhempään.

Itseohjautuvuus ja luottamus kulkevat käsi kädessä

Tilaajavastuun arjessa itseohjautuvuus näkyy luottamuksena työntekijöidemme kykyihin. Meitä kannustetaan luottamaan omaan ammattitaitoomme sekä rohkeaan päätöksentekoon. ”Kollegani tuntuvat luottavan välillä jopa enemmän päätöksentekotaitooni, kuin minä itse.Itseohjautuvuudelle olennaista on myös se, että jokainen voi harjoitella ja ottaa vastuuta päätöksenteosta.Pitää vain luottaa omaan näkemykseensä ja uskaltaa tehdä itsenäisiä päätöksiä.” Yksin ei kuitenkaan tarvitse jäädä, sillä meillä työkavereilta saa paljon apua.

Saan myös kannustusta ja neuvoja tehdä itse johtopäätöksiä töideni tärkeysjärjestyksen suhteen. Itseohjautuvuus pakottaa pysymään ajan tasalla työpaikalla tapahtuvista asioista, jotka liittyvät omaan työhöni. Minua ei olla jatkuvasti muistuttamassa siitä, mitä työtehtäviä minun pitää hoitaa. Koska kaikilta odotetaan itseohjautuvuutta, olen kokenut, että saan aina pyydettäessä apua. Olen myös itse aina valmis auttamaan kollegoitani. Vastavuoroisuus tuntuu toimivan ainakin omalla kohdallani hyvin.

Jos pomo puuttuu, voiko hiiri hyppiä pöydällä?

Meidän itseohjautuvuuttamme leimaa olennaisesti esimiesten puuttuminen. ”Väliportaan pikkupomot puuttuvat, mikä on hyvä asia. Se vähentää byrokratiaa ja estää näkyvän vallankäytön.” Tämä saattaa olla haastavaa niille, joilla on luontainen tarve johtaa ihmisiä.

Keskitason esimiesten puuttuminen ei tarkoita sitä, että itseohjatuvassa organisaatiossa saisi tehdä mitä huvittaa. Frank Martelan mukaanitseohjautuvuus ei ole anarkiaa tai kaaosta, vaan perinteisestä weberiläisestä byrokratiasta poikkeava organisoitumisen tapa.Hyvin organisoidussa itseohjautuvassa organisaatiossa ei siis eletä kuin pellossa, vaan roolien ja yhteisten pelisääntöjen kautta annettu mandaatti johtaa koskee asioita, ei ihmisiä.

Paitsi tietenkin itseään.

Itseohjautuvuus on hieno asia, mutta sitäkin pitää koko ajan kehittää ja toimintatapoja muuttaa. Tärkeintä ovat yhteiset pelisäännöt, joita jokaisen tulee noudattaa. Jos sovitaan jotain, kaikki toimivat demokraattisesti päätetyn, yhteisen sopimuksen mukaan.

Myös itseohjautuvuudessa on sudenkuoppansa

Rehellisyyden nimissä on todettava, ettei itseohjautuvuus sovi kaikille. Se vaatii perinteistä organisaatiota enemmän henkilökohtaista vastuunottoa, koska organisaatiosta puuttuu työntekijän mokista vastuun kantava pomo. Jokaisen täytyy itse ottaa vastuu omasta tekemisestään ja kantaa seuraukset päätöksistään. Joillekin tämä ei yksinkertaisesti sovi.  

Myös organisaation sisällä olevat roolit ja työn tekemisen muodot tuovat omat haasteensa itseohjautuvuuteen. ”Erityisalan asiantuntijan rooli on usein hyvin itseohjautuva myös hierarkkisissa organisaatioissa. Itseohjautuvassa organisaatiossa erona on vain se, että muutkin kollegat ovat itseohjautuvia. Arjessa tämä näkyy niin, että oikeiden vastuuhenkilöiden löytäminen ja työtehtävien priorisointi saattaa olla hankalampaa. Ydinajatuksena on ymmärtää kollegan rooli ja miten se liittyy omaan tekemiseen, jotta molemmat voivat onnistua omassa työssään.

Lisää Vastuu Groupin itseohjautuvuudesta voit lukea täältä. Miten teillä ollaan itseohjautuvia? 

Millan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta